Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nepenthes ampullaria  (Okunma Sayısı 536 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Haziran 19, 2010, 08:00:27 ÖS »

Nepenthes Ampullaria;

çok kolay bir bitki, nepe başlamak isteyen herkese tavsiye ederim. öldürmek nerdeyse imkânsız. önemsediği en önemli şey sıcaklık, 20C'nin altını gördüğü zaman kolaylıkla zarar görüp ölebilir ama onun haricinde çok dayanıklı ve uyumludur.
genelde ormanların zemininde, ağaçların altında konuşlandığı için ışık gereksinimi azdır.

gerçek bir "lowland" nepidir; yani sıcak+nem sever. yüksek ışık gördüğü zaman diğer nepler gibi yukarı tırmanmaya başlar; o zaman gelişimi yaprak üzerine olur. az ışık gördüğünde ise yapraklarını küçük tutup dibinden devamlı sürgünler vermek suretiyle birsürü ibrik oluşturur. bu yüzden orman zeminlerinde bir ibrik halısı görünümünü alır.

diğer neplerin aksine kapağı açıktır, bu da ibriğine su girmesini istediğini anlatıyor bize. diğer neplerin tersine gittikçe etoburluktan uzaklaştığı düşünülüyor; ağaçlardan düşen yapraklar, meyveler, hayvan dışkıları...vs hepsini kullanıyor ancak diğer eb'ler gibi böcekleri de sindirebiliyor; sadece uzmanlık alanının farklı olduğu söylenebilir.

diğer nepler gibi ibriğinde böceklerin dokularını parçalamaya yarayan enzimleri salgıladığı tespit edilmiştir; ancak daha ziyade sıvısındaki bakterilerin işbirliğiyle bunu yaptığı düşünülüyor. 

Nepenthes ampullaria ile ilgili querelle arkadaşımızın güzel bir açıklayıcı bilgi vermişti, onuda buraya taşıdıktan sonra ampullaria nın alttürlerinden bahsetmek istiyorum. En çok bilinen çeşidi red speckled denilen yeşil üzerine kırmızı benekli türü. Bunun dışında kırmızı ibrikli üzerine mor benekli harlequin, kırmızının değişik tonları olan brunei red, williams red ve cantleys red gibi çeşitleri de bulunmakta. Tamamen yeşil ibrikli olanlar olduğu gibi bu renklerin karşımı olanlarda bulunmakta.
Kolay bir tür olduğu için kendi içinde pek çok çaprazlama yapılmış ve çok değişik formları ortaya çıkarılmış bir tür.
Aşağıdaki çeşitlerde benim yetiştirmeye çalıştığım türler;
Red speckled;

Brunei red;

Harlequin;

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Haziran 19, 2010, 08:10:59 ÖS »

Sadece bu türe ait bir alt başlık açsak yeridir,bu bilgiler etobur bitki meraklıları için çok önemli kılavuz olacak nitelikte.  Smiley

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Haziran 19, 2010, 11:04:29 ÖS »

O zaman daha güzel bir çeviri yapayım fırsat bulunca.

Bence nepenthes denemek isteyenler daha öteye bakmasınlar, çok kolay ve teraryuma uygun bir bitki.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Haziran 19, 2010, 11:39:33 ÖS »

O zaman daha güzel bir çeviri yapayım fırsat bulunca.
Sitemiz, nepenthes uzmanlarının yanı sıra iyi de bir tercüman buldu sanırım.  Grin  Teşekkürler sayın querelle..

robbie44
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Kasım 12, 2010, 09:08:42 ÖÖ »

merhabalar,
sayın saydemir fotolar çok güzel. bilgiler içinde tesekkürler bende nepenthes lere sarmış durumdayım, istanbul yeşilköyde oturuyorum. acaba nepenthes alabileceim bir yer warmı? yada  elinizdeki bitkilerden satmayı hiç düşündünüzmü acaba ?
ikinci sorum ise sulama suyu ile ilgili, vft lerimi eczaneden aldıım saf suyla suluyorum. küçük olduklarından bir süre beni idare ediyor. fakat nepenthes gbi büyük hacimli bir bitkiye eczaneden aldıım suyu yetiştirmem zor olur. bu konuda tavsiyeniznedir acaba? hadi istanbulda çeşme suyunu zaten geçtim de içme suyu kullanılabilirmi acaba?
yabancı bir kaynakta okumuştum, kişi evine bir cihaz almış çeşmeye takılan suyu saflaştıran. bu konuda bşi bilen warmıdır acaba?

teşekkür ederim Smiley
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Kasım 12, 2010, 11:27:12 ÖÖ »

Nepenthesler konusunda bende çeşitlerimi arttırmaya çalışıyorum. Türkiyede bulabileceğin çok farklı çeşit yok. Genellikle çoğunluk ventrata hibritleri. Bende şu anda satabileceğim birkaç farklı çeşit var. Özel mesajdan bilgilendiririm.
Sulama suyu olarak ben yağmur suyu topluyorum. Sizde bu yöntemi deneyebilirsiniz. Veya RO cihazları var satılan musluk suyunun iletkenliğini azaltan, bunlardan satın alabilirsiniz. Karaköy de ucuza satılan yerler var. Her ne kadar nepenthesler diğer eblere göre suyun saflığı konusunda daha dayanıklı olsalarda yine de çeşme suyu kullanmayın.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz