Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Pencere kenarı Sphagnum çiftliği  (Okunma Sayısı 651 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cengaver
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Kasım 08, 2010, 03:12:12 ÖS »

Arkadaşlar bunlarda benim pencere kenerında yetiştirdiğim sphagnumlarım

« Son Düzenleme: Kasım 08, 2010, 03:22:16 ÖS Gönderen: cengaver » Logged
memookur
Üye
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Kasım 08, 2010, 06:29:08 ÖS »

Maşallah çok güzeller özelliklede kırmızılar bende bir ara sphagnum yetişmeye çalıştım ama başarılı olamadım.Fısfıslama yöntemiyle mi suluyorsunuz sayın cengaver
cengaver
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Kasım 09, 2010, 09:00:07 ÖÖ »

Teşekkür ederim sayın memookur kırmızılar gerçekten güzeller  Smiley, bu arada bende bunları bana sağlayan arkadaşıma buradan çok teşekkür ediyorum   CheesyKiss .

Sulamaya gelince üst resimdekileri fısfıslama ile sulayabiliyorum alt resimdeki ince yapılılar filitle sulamaya gelmiyor fısfısladığın anda ya birbirine yapışıyor yada torfa yapışıyor darmadağın oluyor , yan tarafından şırınga vb. şeylerle suluyorum , ayrıca fısfıslamayla sulasak bile torfun ıslaklığını sürekli kontrol altında tutmak gerekiyor.
cengaver
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Şubat 04, 2011, 02:12:08 ÖS »

YOSUNLU KEK TARİFİ

Malzemeler : bir litre kadar sphagnum torfu , bir demet sphagnum yosunu , safsu , flit ve kapaklı kek kabı

Yapılışı        : önce torf alınır hafifçe safsuyla nemlendirilir sonra kek kabının tabanına yayılaraak...............  Tongue Tongue Tongue

cengaver
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Şubat 04, 2011, 02:55:33 ÖS »

Yüksek kenarlı kablara ektiğim sphagnumları biçmesi zor olduğundan  ekerken , sularken ve biçerken zorluk çektiğimden dolayı birçok kabı denedim en kolay ve hoşuma giden kapaklı kek kabları oldu , alt kısmının derin üst kısmınında yüksek olması iyi bir avantaj , tohum çimlendirmede yada yada  nemli ortam isteyen bitkilerde içerisine saf su konularak basit bir teraryum olabilir kilitli olmadığından sadece taşıması biraz zor oluyor yalnız kilitli olanlarınıda gördüm onlardan alınırsa taşımasıda çok kolay olacaktır , sphagnum yetiştirenlere tavsiye ederim.

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Şubat 05, 2011, 03:48:15 ÖS »

Sphagnum üretim çalışmalarınız çok güzel sayın cengaver,ilk mesajınızdaki resimlerin ikinci sırasındaki ince ve cılız çıkan sphagnumlarınızı tepelerinden kesip seyrek olan yerleri sıklaştırabilirsiniz.Zamanla bu yetiştirme kabınız da fırça gibi olacaktır.
Bir de bazı kaynaklarda kırmızı sphagnumun sıcağı sevmediğini belirtmişler,ama benim sphagnumlarım şu anda 20-22 derecelerde olmasına rağmen oldukça iştahlı büyümekteler.Tabi daha yüksek ısılarda henüz görme fırsatım olmadığı için yorum yapamam.Kırmızı sphagnumlarımdan ilk hasadımı henüz almış durumdayım.İyi yetiştirmeler.

cengaver
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Şubat 08, 2011, 10:49:59 ÖÖ »

Aslında her iki kaba da çok düzenli ekim yapmıştım ama ikinci ve üçüncü resimdeki yosunlar uzadıkça yattığı için böyle dağınık bir görüntü oluştu ,biliyorsunuz bunların cinsiyle diğer resimdekilerin cinsleri farklı biraz daha narin ve ince uzadıkça dik duramıyor ve yatıyorlar bunları altı ay kadar önce sizden almıştım bugün itibariyle neredeyse on katına ulaştılar ve belli olmuyor ama şu anda her biri 7-8 cm uzunluğuna ulaştı bu aralar bende biçmeyi düşünüyorum.Sphagnumların ilk geldiği 1-2 ay biraz durgun geçiyor ondan sonra birden coşuyor ve süratle büyüyorlar , sıcaklık olarakta hala bazı denemeler yapıyorum yine bu ince tür sphagnumları 35 dereceye varan sıcaklıkta bıraktım hiç gelişme olmadı ve bir ay sonra uçları sararmaya başladı , şu andada 3-5 derecede dormancy de olanların yanına bir kaç kab yosun bıraktım onlarda ancak üçte bir oranında gelişme gösteriyorlar şu anda en iyi sıcaklık 20-25 derece arası olarak gözlemledim tahminim bütün sphagnum türleride aynı tepkiyi verirler.
cengaver
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Mart 09, 2011, 02:19:17 ÖS »

Kış güneşi kuvvetli olmuyor diye sphagnumların ara sıra azda olsa güneş almasına müsade ediyordum ama azıcık güneşten bile bir kısmının uçları karardı saksıların içindeki sphagnumların güneşten karardığını biliyordum ama çok az ve kısa sürede de aynı etkiyi yapacağını keşke önceden bilseydim , biraz canım sıkıldı ama naapalım bir tecrübe daha edinmiş oldum demekki sphagnumlar sıfır güneş bol ışık bol nem istiyormuş.

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz