Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Etçil Bitki Paludaryumu  (Okunma Sayısı 730 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Whirlflux
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Ocak 24, 2011, 02:09:34 ÖÖ »

Merhabalar,

Bişir, yılan balığı, hayalet balığı gibi canlılar ve etçil bitkileri beraber baktığım paludaryumumdan kesitler sunmak isterim. Resimlerdeki dekoru kendim yaptım, strafordan oyulmuş ve derzle kaplanmıştır. Etçil bitkiler müdahale kolaylığı sağlanması açısından farklı saksılarda ekildi. Beş altı aydır bakmaktayım. Nepenthes ve Heliamphoralar için 25% perlit, 25% uzun lifli sphagnum, 25% sp. torfu, 25% kuvars kum kullandım. Öteki bitkiler ise 50% kuvars kum ve 50% sphagnum torfuna ekilmiştir. Kuvars kum salınıp yapmadığını bildiğim için tercih ettim. Bitkileri Çek Cumhuriyeti'nden, www.bestcarnivorousplants.net'ten istettim.

Fotoğraflar:

Baktığım canlılar:
Dev tatlısu midyesi, 1 adet (cinsi bilinmiyor)
Beaufortia kweichowensis, 2 adet (kelebek vatoz)
Osteoglossum bicirrhosum, 1 adet (silver arowana)
Apteronotus albifrons, 2 adet (hayalet balığı)
Planorbis Corneus Rubrum, koloni (kırmızı salyangoz)
Macrognathus circumcinctus, 2 adet (tarak balığı)
Trigonostigma heteromorpha, 3 adet (Rasbora)
Polypterus senegalus, 2 adet (Senegal bişiri)
Mastacembelus armatus, 1 adet (tarak balığı)
Pomacea bridgesii, koloni (sarı elma salyangozu)
Polypterus senegalus, albino, 1 adet (albino bişir)
Polypterus endlicherii endlicherii, 1 adet (semerli bişir)

Su bitkileri:
Nuphar lutea
Spirodela polyrhiza
Eichhornia crassipes
Limnobium laevigatum
Pistia stratiotes
Salvinia natans

Etçil Bitkilerim:
Venus flytrap, giant Z11
Nepenthes ampullaria
#Cantley's Red (x2)
$Harlequin (x2)
Drosera capensis, all-red (x3)
Heliamphora minor (x2)
Nepenthes bicalcatrata (x2)

Etçil Bitki Sistemim:
400 W metal halide aydınlatma
USB çıkışlı fan, havalandırma için
Nem ölçer: 80-100% günlük nem
Etçil bitkiler için saf su.
Meyve sineğiyle beslenme.
Su sıcaklığı, 28 C
Hava sıcaklığı, 26-30 C
Nem, 100-80%
12 saat fotoperiod

Fotoğrafların tamamı için:
http://s1082.photobucket.com/albums/j368/Whirlflux/
esahin
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2011, 11:03:04 ÖÖ »

Müthiş olmuş , aynı şekilde bir akvaryumum vardı benimde. üçgen arka camlar 110 cm idi deniz akvaryumu olarak kullanıyordum  daha sonra sattım . şemdi bakınce keşke satmasaydım da böyle bir projede kullansaydım diyorum.
Whirlflux
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Ocak 24, 2011, 05:31:18 ÖS »

Müthiş olmuş , aynı şekilde bir akvaryumum vardı benimde. üçgen arka camlar 110 cm idi deniz akvaryumu olarak kullanıyordum  daha sonra sattım . şemdi bakınce keşke satmasaydım da böyle bir projede kullansaydım diyorum.

Merhaba Ersan bey... üçgen akvaryumunuzu biliyorum. Hatta o akvaryumu almayı uzun uzun düşünmüş, sizinle de telefonda konuşmuştum. Çok güzel bir akvaryumdu, benim tek çekincem paludaryum için yeterince yüksek olmamasıydı. Sonra ben tam almaya niyetlendiğimde de akvaryum satılmıştı. Daha sonra da kendim benzer bir üçgen akvaryum yaptırdım, 75 cm. yüksekliği var. Böyle bir proje için üçgen akvaryuma gerek yok aslında. Herhangi bir akvaryumda böyle bir çalışma yapılabilir, sadece normal akvaryumlara göre daha yüksek olması lazım ki hem su canlıları hem de bitkiler için yeterli alan olsun.

Sizi burada görmek ne büyük tesadüf.

Grin Grin Grin
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Ocak 24, 2011, 05:59:26 ÖS »

Bu paludaryumu hatırlıyorum bir yerlerden. Bitkileriniz ne alemde, aldığınızdan beri gelişimleri nasıl?  Embarrassed
Whirlflux
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2011, 06:48:54 ÖS »

Bu paludaryumu hatırlıyorum bir yerlerden. Bitkileriniz ne alemde, aldığınızdan beri gelişimleri nasıl?  Embarrassed

Merhaba,

Şu başlığa iki yorum bırakmıştınız, oradan hatırlıyor olsanız gerek: http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=418449&PN=1

Bitkilerim gayet iyi durumda. Ahşap kapağı çıkarıp cam kestirdim. Hem daha çok ışık hem de daha yüksek nem sağladığı için bitkileri ve sphagnumu coşturdu bu durum. Drosera capensisler (kırmızı) çiçek açtı, Nepenthesler ve VFT büyüyor, Heliamphoralar yavaş büyüyen bitkiler olarak sabit. Ancak bir türlü sağlıklarına kavuşamayan ve bodur kalan beyaz Drosera capensislerimi kaybettim. (belki de yükselen neme dayanamadılar.) Odunsu gövdeleri olan Cantley's Redler ibrik vermiyor. Yurtdışı forumlarında fikir alışverişinde bulunduktan sonra bitkinin sarmaşık verme dönemine girdiğini ve yukarı yapraklarından ibrik vermeyi kestiğini, dipten ibrik vermeye başlamadığı sürece böyle devam edeceğini öğrendim. Şimdilik bitkilerden birini kahveyle suladım ve bekliyorum. Dipten ibrik veren N. ampullaria çok güzel oluyor. Bunun dışında gelen tavsiyeler doğrultusunda ikinci bir yüzen ada eklemeye karar verdim. Bu ada daha küçük ve altı delik olacak. Tuzakları köklerinde olan Utricularia ve Genlisea türlerini ekeceğim ve kökleri adadan aşağıya, akvaryum suyuna doğru uzanacak. Aşağıdaki resimde olduğu gibi...

x_kut
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

Hakkımda BİLGİN yoksa FİKRİN de olmasın

« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2011, 09:02:41 ÖS »

göze hitap ettiği kesin.
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2011, 09:13:00 ÖS »

Paludaryumun son haline baktım ve sürekli gelişen bir sistem. Drosera capensis den tohum aldıysanız onlarıda ekebilirsiniz. Cantleys red gördüğüm odunsu bitki ise gerçekten büyük bir çelik olarak gelmiş. Nepentheslerin sarmaşık verme dönemi nasıl gerçekleşiyormuş acaba? Kahveyle sanırım nepentheslere muamele ettiniz. Gübre niyetineyse kullanmanızın amacı seyreltilmiş orkide gübreleri de kullanabilirsiniz.   Genlisea bakmıştım bir süre, bakımı utricularia lara göre daha zor. Kökleri su içinde olan bu türler suyun iletkenliğinin artmasından etkilenmesinler. Malum balıkların artıkları, yemleme vb..
Whirlflux
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2011, 11:45:21 ÖS »

Paludaryumun son haline baktım ve sürekli gelişen bir sistem. Drosera capensis den tohum aldıysanız onlarıda ekebilirsiniz. Cantleys red gördüğüm odunsu bitki ise gerçekten büyük bir çelik olarak gelmiş. Nepentheslerin sarmaşık verme dönemi nasıl gerçekleşiyormuş acaba? Kahveyle sanırım nepentheslere muamele ettiniz. Gübre niyetineyse kullanmanızın amacı seyreltilmiş orkide gübreleri de kullanabilirsiniz.   Genlisea bakmıştım bir süre, bakımı utricularia lara göre daha zor. Kökleri su içinde olan bu türler suyun iletkenliğinin artmasından etkilenmesinler. Malum balıkların artıkları, yemleme vb..

Yorumlarınız için teşekkürler. Maalesef çiçekleri tozlaştırmakla ilgilenemedim, ancak bir çiçek dizisi daha geldi ve onları tozlaştırıp takip edebilirim. Tohum oluşup oluşmadığını nasıl anlarım? Zaten boş saksı da var şimdilik. Evet, gördüğünüz odunsu bitki Cantley's Red. Nepentheslerde şöyle bir gelişme süreci oluyor anladığım kadarıyla: A) filiz verme, B) "lower pitcher" yani alt ibrikleri taşıyan ilk yapraklar, C) bitkinin sarmaşık gibi uzadığı ve "upper pitcher" yani üst ibrikleri verdiği dönem, D) yaprak olmadan dipten yetişen "basal pitchers" yani doğrudan topraktan büyüyen ibrikler. "Basal pitchers" sadece yaşlı ve büyük bitkilerde gözlemlenen bir durum. Nepenthes ampullaria bu şekilde basal pitcher veren bir kaç Nepenthes cinsinden biri, fakat öte yandan upper pitcher nadiren verdiği için şu aşamada ibrik alamıyorum. (Buna zıt olarak çoğu göz alıcı Nepenthes ibrikleri üst ibriklerdir, Nepenthes lowii'de olduğu gibi.) Umarım anlatabilmişimdir.

Evet, kahveyi bu ibrik vermeyen Nepentheslerden birine verdim. Öteki yetiştiricilerin kullandığı ve sonuç aldığı bir yöntemmiş. Genlisea hassas bir bitkiyse sadece Utricularia yetiştirebilirim. Kökleri dediğiniz gibi ölebilir maalesef, sanırım denemekten başka bir çare yok, fakat sudaki nitrat seviyesini çok az tutmaktayım, 2-3 mg/lt'yi geçmiyor.
esahin
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Ocak 25, 2011, 09:32:19 ÖÖ »

Evet hoş bir tesadüf olmuş. Artık içinde su dolu bir tank'ı düşünmek bile bana bir bıkkınlık veriyr diyebilirim Smiley sadece seyretmek çok çok daha zevkliymiş. 23 yıldan sonra akbvaryumu komple terkedince kendimi bitkilere verdim. her yönden çok çok daha kolay ve bi okadar zevkli bir uğraş bunun bir kısmınıda etoburlara ayırdım, etoburlar diğer bitkilere göre biraz daha özen göstermek gereksede belli başlı bir iki kurala dikkat ettiğiniz sürece herşey yolunda gidiyor yada en azından benim şuan  için baktığım türler.

Herneyse konunuzu dağırmayım paludaryumunuzun gelişimi ile ilgili fotoğrafları merakla takip edeceğim.
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Ocak 25, 2011, 07:13:41 ÖS »

Çiçek sapı tamamen kurudktan sonra çiçekleri ufalarsanız tohumlar kendini belli edecektir. Capensis tohumları yuvarlak değil biraz oval yapılı bir tohum. Ama çok büyük değiller dikkat edin.
Cantleys red de gelişme büyüme var, ibrik oluşumu yok sanırım. Umarım yakın zamanda upper pitcherlar ortaya çıkacaktır.
Utricularialardan longifolia, alpina, nelumbifolia gibi büyük kapanlı türler olabilir. Tamamen sucul türleride deneyebilirsiniz. Aldrovanda da su değerleri uygun olursa akvaryumda bakılabilecek etobur bitkilerden.
Whirlflux
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Ocak 25, 2011, 10:43:53 ÖS »

Evet hoş bir tesadüf olmuş. Artık içinde su dolu bir tank'ı düşünmek bile bana bir bıkkınlık veriyr diyebilirim Smiley sadece seyretmek çok çok daha zevkliymiş. 23 yıldan sonra akbvaryumu komple terkedince kendimi bitkilere verdim. her yönden çok çok daha kolay ve bi okadar zevkli bir uğraş bunun bir kısmınıda etoburlara ayırdım, etoburlar diğer bitkilere göre biraz daha özen göstermek gereksede belli başlı bir iki kurala dikkat ettiğiniz sürece herşey yolunda gidiyor yada en azından benim şuan  için baktığım türler.

Herneyse konunuzu dağırmayım paludaryumunuzun gelişimi ile ilgili fotoğrafları merakla takip edeceğim.

Teşekkürler, şimdilik yeni foto yok ancak bitkilerin gelişimini adım adım görmek açısından biraz foto yapıştırayım

Whirlflux
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : Şubat 13, 2011, 02:33:04 ÖÖ »

Nepenthes bicalcarata, süt dişlerini çıkarırken...

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz