dormancy zamanı mevcut kapanlar normalden hızlı bir şekilde kararmaya ve çürümeye başlar. Yeni çıkan kapanlar ise daha kısa ve yere yakın bir biçimde çıkmaya başlar ve pek büyük olmaz. Dormancy başladığı anda kapan sayınız fazla olabilir. Dormancy girdikten sonra gittikce azalacaktır. Bu normaldir. VFT lerin sağlıklı olup olmadığını sadece yeni çıkan kapanların yeşil, canlı çıktığına bakıp diyebilirsiniz. Mesela dormancy zamanı yeni kapanlar canlı ve gür çıkıp, kısa zaman içinde kapan oluşturup çürüyebilir. Asıl bakılması gereken yeni yaprakların, dipten gelen kapanların canlı ve yeşil çıkmasıdır. Dormancy zamanı hiç kapan da kalmayabilir. Bu zaman zaman tehlikeli olabilir. Sağlıklı baktığınızda yinede toprak altındaki soğan canlı kalacak ve yine kapan çıkaracaktır.
Bir konuya daha değinmek isterdim. Dormancy başlama süresi gelmeden kapanlarınız bir anda takır takır dormancy ortasındaymış gibi kararmaya başladıysa bu bitkilerin şaşırmasındandır. Örneğin bizim buralarda yaz çok sıcak geçti ve bir anda geçen aylarda soğuk bastırdı, 1-2 hafta yağışlı geçti ve vft ler sıcaklık değişiminden şaşırıp garipleşmeye başladılar. Tabi bunlarada dikkat etmek lazım.
Kapan çürümesiylede ilgili bikaç şey söyleyeyim. Kapanların belirli bir kapanma ömrü, kapanmazlarsada zaten doğal bir ömrü vardır. Siz Eğer normal ömrü gelmiş bi kapana yem verirseniz, yemi sindirdikten sonra kararacaktır. Çünkü her kapanma yaprağın ömründen götürür. Ben o yüzden canlı bir sinek yakaladığımda yaşlanmış yapraklara vermemeye, canlı yapraklara vermeye özen gösteriyorum. Birde VFT lerinize sinek vs. vermek isterseniz verdiğiniz yem canlı olmalı. Yani sinek verecekseniz vızır vızır hareket etmeli. Ayrıcada kapana tamamen sığmalı, yani kapanın dışına taşmamalı. Eğer böyle yaparsanız afiyetce yer ve ağzını açar, buyur sineğin iskeleti, afiyetce yedim gibisinden