Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Darlingtonia tohumdan yetiştirme...  (Okunma Sayısı 2371 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Şubat 05, 2009, 05:11:31 ÖÖ »

Evet arkadaşlar bizden darlingtonia tohumu alan kullanıcılarımız haklı olarak soruyorlar nasıl ekim yapacağız diye,sadece anlatım değil uygulama da yapacağız hep beraber;  Grin

Darlingtonia tohumları tıpkı sarracenia tohumları gibi katlama yaparak ekilmelidir.Katlama ise,tohumları ekmeden önce saf su ile ıslatılmış sphagnum (saf su ile ısatılmış kağıt havlu da olur) içerisinde ve buz dolabının ışıksız bir köşesinde 4-6 hafta kadar bekletilmesi olayıdır.Bu bekletme kilitli poşetlerde yapılmalıdır.Arada bir havalandırılması da iyi olur.

Peki niçin böyle bir yöntem uygulamamız gerekiyor,Tohumlarımızı birazcık kandırıyoruz,Üzerinden bir kış mevsimi(dormancy)geçtiğini zanneden tohumlarımız,altı hafta sonra saksısına alınıp güneş ışığını gördüğünde hızla gelişimlerini sürdürüyorlar.Çok da etik olmayan bu kandırmacadan sonra esas olan zor kısım başlıyor bizler için.

Niye,çünkü;darlingtonialar Cephalotus lardan sonra en zor olan EB türüdür.
Kökleri son derece hassas olan bu bitki yazın sıcak günlerinde saksısının dibinin serin olmasını ister.Bunu sağlamak için saksı dibine günde birkaç kez buz koyanlar da vardır.Kök kısımları hassas olduğundan çok çabuk mantar kapabilir.Dikkatli olmak gerekir.
Bu kadar gözünüzü korkuttuktan sonra hala ben yaparım diyen varsa buyursun arkadaşlar: Grin

Öncelikle kendimize küçük boy bir kilitli poşet bir boş kağıt bir de 4-5 numara yumuşak samur uçlu suluboya fırçası bulursak işimiz daha kolay olacaktır.Fırçamızın uç kısımı ile aldığımız tohumları daha önceden saf su ile ıslattığımız sphagnum üzerine eşit mesafeler gözetmeye çalışarak yerleştiriyoruz.

Tamamını bitirdik.

Kağıdımızın üzerinde olan sphagnumu etrafından poşete girebilecek boyutta kestikten sonra poşetin içerisine alıyoruz ve ağzını kilitliyoruz.

Ve buzdolabına(buzluğa değil) koyuyoruz.4-6 hafta bekleyen tohumlarımızı bu süre sonunda çıkartarak toprak bir kaba sphagnumları ile birlikte yerleştiriyoruz.

Evet hepsi bu.Daha sonra pencere önü gibi güneş gören bir yere saksımızı altında saf su bulundurmak şartıyla bırakıp gelişimlerini izliyoruz.

Hepinize kolay gelsin.  Grin
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2009, 05:26:56 ÖÖ Gönderen: susurluklu » Logged

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Mart 18, 2009, 09:27:34 ÖS »

4 Şubat 2009 da darlingtonia tohumlarının bir kısmını üçe bölüp yukarıda sizlere anlattığım gibi buzdolabına katlamaya koymuştum.
5 Mart 2009 gibi çıkartıp karnivoryumun içine aldım.Üzerilerini de şeffaf plastik bir kap ile kapatmıştım.13. günleri bugün dışarıya çıkalı bugün baktım bazıları çimlenmişler.Ancak çok minikler henüz,o yüzden çekemedim resimlerini.Biraz büyüsünler burada paylaşacağım. Smiley

flora_x79
Moderator
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Nisan 15, 2009, 01:14:55 ÖÖ »

Darlingt.  tohumları  bu gün  elime  ulaşınca,  hiç  bekletmeden  katlama  için  ( ben  kış  uykusu da  diyorum) gereken  hazırlıkları  yapıp  buzdolabına  koydum. Elimdeki  50  tohumu  20+10+10 şeklinde  üçe  ayırdım.
10  tohumu ,elimde  az da  olsa  spagnum  olduğu  için  sphagnumun üzerinde,
Diğer  40  tohumu da  saf  su  ile  ıslattığım  kağıt  peçete üzerinde  katlamaya aldım.
İş  şimdi  sabırla  beklemeye  kaldı.  Smiley
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2009, 01:55:49 ÖÖ »

İşte bu kadar.. Smiley

Sayın flora_x79,gayet güzel örneklemiş.Yurdumuzda da nadir türlerdeki eb sayısının artacağını düşünmek bile güzel.Umarım gelişim resimlerini de burada görürüz.  Cool

Kolaya gelsin.

saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Nisan 15, 2009, 05:29:53 ÖS »

Katlamayı bende daha önce kağıt havlu içerisine yerleştirdiğim sphagnum parçaları ile yapmıştım. Ama bir süre sonra-yaklaşık 1 ay gibi- kağıt havlu üzerinde küflenmeler oluşmaya başladı. O yüzden son katlamada sadece kıyılmış sphanumu ıslatıp üzerine tohumları attım ve kilitli poşete yerleştirdim. 1,5 ay durdu küflenme olmadı. O yüzden dikkat edin küflenmeye.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Mayıs 17, 2009, 04:20:43 ÖS »

Darlingler gelişmeye devam ediyor..  Grin

flora_x79
Moderator
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Mayıs 30, 2009, 12:22:17 ÖS »

Katlamadan  çıkardıktan  sonra  bemimkiler  1 hafta  içerisinde  çimlendi.  Cheesy
Yalnız  üzerlerinde  büyüdükleri   canlı sphagnum  moss  onlardan  daha  hızlı  gelişiyor. Embarrassed
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Mayıs 30, 2009, 01:26:28 ÖS »

Sayın flora_x79,güzel bir haber bu,tebrikler.Canlı sphagnum için derdiniz bu olsun.Dikkatlice biçebilirsiniz ince uçlu bir makasla.  Cheesy

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz