Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: sphagnum moss yetiştirilebilirmi?  (Okunma Sayısı 2200 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Mayıs 02, 2009, 05:57:08 ÖS »

« Son Düzenleme: Haziran 16, 2009, 08:34:20 ÖS Gönderen: susurluklu » Logged

saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2009, 06:24:23 ÖS »

Hayırlı hasatlar diyelim şimdiden. Güzel çalışma.  Sad
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Mayıs 02, 2009, 07:32:12 ÖS »

Teşekkür ederim.Çevirisi ile uğraşıyorum bitince onu da ekleyeceğim.  Cool

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Mayıs 04, 2009, 04:07:47 ÖS »

Sphagnum moss yetiştirme.

Arkadaşlar öncelikle okuyacağınız yazının (yabancı bir siteden yapmaya çalıştığımız) bir çeviri olduğunu belirtmem gerekir.
Yazıyı yazan kimse çok fazla tecrübesi olan birisi sayılmasa da konu ile ilgili dökümanların yok denecek kadar az olması,bizleri de bulduğumuz her türden konu ile ilgili yazıdan yararlanma adına bu tür uğraşlara itiyor.Umarım faydalı olur.

Sphagnum, yetiştirmek eğer birkaç basit kural a uyulursa çok kolay olabilir.Ben, çok mükemmel sonuçlar elde ederek birkaç yıldır birkaç farklı türü yetiştirmekteyim. Bilimsel yazılardan ve kişisel tecrübelerimden bu öğrendiklerimin bir özetini yapıyorum.

1.   Bitkinin en üst 10cm'nden alınan taze, aktifçe büyüyen kesiklerle başlayabilirsiniz. İdeal olan bu boyuttaki canlı saphagnum lifleri ile başlamaktır.

2.   Büyüklüğü en azından 1-3cm'e kadar olan parçalara ayırın.Ancak daha küçük parçalar oluşumu ve gelişimi minimuma indirecektir..

3.   İyi kalitede bir torf kullanmak da yetiştirmede önemlidir.Eğer suni bir bataklık oluşturacak isek mümkün ise en azından bir 50 cm lik derinlikte torf kullanarak bu bataklığı oluşturmak iyi sonuç verir.

4.   En az 1/10 oranında ek.Kapladığıalan oranları,ekim alanlarıyla doğru orantılıdır. 38 cm karelik bir alandan alınan sphagnum moss 380 cm karelik alanı ekebilir (çeviri de böyle diyor). Bu orana göre elinizdeki sphagnumu orantılayarak ekebilirsiniz. İdeal olanı ise sphagnumun tepe noktalarının kullanılmasıdır

5.   Işık almaya başladığında yosunlarınız da büyümeye başlayacaktır. Kabınız kurumayı önlemek için yeteri kadar derin olmalıdır.Aynı zamanda da ışığın yosuna rahatlıkla ulaşmasını sağlayacak kadar ince ve şeffaf olmalıdır.Aynı yosun türlerini daha minik kaplarda denediğimde başarılı sonuçlar alamadım.Sphagnum gelişim sırasında bazı damarlı bitkilerden de (pamuk otu gibi) faydalanır.Bunlar torfun yüzeyinde bulunan yüzeyin kapanmasında yararlıdır.

6.   Su seviyesi fotosentez ve solunum için önemlidir.Su seviyesi yüzeyin hemen altında tutularak solunum ve fotosentez içn bitkiye izin verilir.Bu seviye sürekli kontrol altında tutulmalı ara sıra yüzeyi çok az da olsa aşan su seviyesine tolerans gösterse de ideali torfun hemen altında olmasıdır.Torfun yüzeyinden itibaren 12 cm e ulaşan sphagnumlar olgundur ve biçilmeye hazırdır.

7.   Sadece yağmur suyu , damıtık su, veya RO (Rover Osmos) suyu,Klima suyu,Ütü suyu,Akü suyu gibi saf su kullanılmalıdır. Sphagnum, sert suyu hoş görmeyecektir.

8.   Bir çok tür için ideal sıcaklık, 10-21 santigrattır.

9.   Başlangıçta plastik leğen ya da uygun kaplar ile başlanılabilir.İstenilen ortamı bu şekilde oluşturabilirsiniz. Kendi kültürlerim için ben, yosunun yukarısında 2-3 cm dışarı taşan plastik kapları kullanırım.

10.   Türler daha renkli oldukça renk seviyelerini sürdürmeleri için ihtiyaç duydukları ışık miktarı da yüksek olmalıdır.(Düşük ışık şartlarında yetiştirildiğinde tüm türler yeşil olarak gelişecektir.) Sphagnum moss doğada bataklıklarda yetişir.Büyütme şartları türden türe değişiklik gösterecektir.

Hepinize bol şanslar..

nuri-ozen
Üye
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mayıs 04, 2009, 05:47:28 ÖS »

sayın susurluklu sizden aldığım sphag.moss dediğiniz gibi ektim aralardan küçük filizlenmeler olmaya başladı üstü kapalı olduğu halde günde bir kere fıfıslama yapıyorum benim sorum güneş ışığı görmesimi yada aydınlık güneş görmeyen bir yerdemi kalması gerekiyor. akşamları 30 dk. kadar havalandırıyorum buna gerek varmı. kolay gelsin.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Mayıs 04, 2009, 07:04:36 ÖS »

Sayın nuri-ozen,sphagnum yetiştirme de birkaç farklı yol olduğunu daha önce belirtmiştik.Direk gün ışığı almasın ama aydınlık yerde olsun diye de eklemiştik.Yani bu bir yetiştirme ,büyütme yolu.
Son yazdığımız (yukarıdaki) yazıya eklediğimiz resimler de de görüldüğü gibi şeffaf a yakın kaplarda oluşturulan bataklık ortamında yine üzeri örtülerek direk güneş ışığına konarak mümkün olduğu kadar gün ışığından faydalanmaları sağlanıyor.Bu da bir yetiştirme yolu.
Birinci anlattığım yol ile hızlı gelişim gözlemleyip hatta hasat da yaptım.İkinci anlatılan yolda ise burada denememizi henüz yapıyoruz.
Havalandırmaya gelince,her gün değil de haftada bir yapabilirsiniz.
« Son Düzenleme: Mayıs 05, 2009, 12:11:56 ÖÖ Gönderen: susurluklu » Logged

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Mayıs 11, 2009, 02:12:08 ÖÖ »

İyi güneş alan kısımdaki sphagnumlar kırmızı renk almaya başldılar..  Grin

alperen2003
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Haziran 16, 2009, 04:14:11 ÖS »

Bunu yetiştirmeyi denemek isterdim.
alperen2003
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Ağustos 05, 2009, 07:05:14 ÖS »

Şu anda yetiştirmeye başladım. Uzayanları biçip yeniden ekerek çoğaltmaya çalışıyorum.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Ağustos 05, 2009, 10:12:06 ÖS »

Şu anda yetiştirmeye başladım. Uzayanları biçip yeniden ekerek çoğaltmaya çalışıyorum.

Cheesy  Smiley  Cheesy

ASIR
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Şubat 28, 2010, 11:08:38 ÖS »

Bu yetiştirmede olumlu sonuçlar aldınız mı ? Su düzeni hakkını verdimi ?

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : Mart 01, 2010, 12:52:14 ÖÖ »

Sayın ASIR,bilindiği üzere konu ile ilgili Türkçe kaynaklar çok sınırlıdır.Yabancı kaynaklardan bulabildiğimiz bilgiler ile deneme yanılma yöntemlerini kullanarak aynı zamanda da paylaşarak yaptığımız çalışmalarda yanlış yapılanları da buraya yazıyoruz.
Dikkat edilirse ilk resimlerdeki sphagnumlar adeta bir stadyum çimlendirir gibi sık yapılmıştır.Bu bir yanlıştı.Daha sonra dikilecek olan sphagnumların belli aralıklar ile dikilmesinin daha iyi sonuçlar verdiğini gördük.Bu aralıklar da, 0.5 cm - 1cm arası olursa daha iyi sonuçlar elde edbiliyorsunuz.
Sulama düzeneği ise sorunsuz çalışıyor ve genellikle kapalı kaldığından,su kaybı da yok denecek kadar az oluyor.

batery99
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : Temmuz 14, 2010, 11:20:54 ÖS »

bişey daha var rover osmos demişsiniz reverse osmos olmıyacak mı Smiley
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz