MuCiT
Üye

|
 |
« : Ocak 23, 2010, 11:35:24 ÖÖ » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

|
 |
« Yanıtla #1 : Ocak 23, 2010, 02:19:11 ÖS » |
|
Bu sadece yetiştirme kabının kapatılmaması durumunda oluşan bir şeydir,bir de direk fazla gün ışığı altında kaldığında böyle şeylerle karşılaşmıştım. Akvaryum içerisinde de olsa,yetiştirme kabının kapağı kapalı tutulmalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orko09
Kıdemli Üye

|
 |
« Yanıtla #2 : Ocak 23, 2010, 02:38:34 ÖS » |
|
Ben kağağı arada havalandırmak için açıyorum onun dışında hep kapalı. Tabii üzerinde minikte delikler var. Işık alma durmuna gelince ekstra bir ışık uygulamıyorum. Sıcaklık 18-23 derece.. Uçlarından gelişimi çok iyi.
|
|
|
|
|
|
Hayat denen bu sahneden bir rol seçip ilerle!...
|
|
|
b.yasemin
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2010, 03:14:06 ÖS » |
|
Rengi değişen yaprakları biraz geriden kesin, elle koparacaksanız ellerinizi iyice sabunlayıp hafif çamaşır suyu katılmış su bulunan kapta durulamadan başka bitkiyi ellemeyin. Makasla kesecekseniz yine işiniz bitince biraz çamaşır suyu katılmış su bulunan kapta bekletin, başka bitkiyi kesmeyin. Ortam nemi ne kadar yükselirse yayılması da o kadar hızlı olur, arada havalandırın mutlaka. İlacı yok bunun.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b.yasemin
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #5 : Şubat 08, 2010, 12:37:07 ÖS » |
|
Benim sphagnumlar da bugün güneşte çok fazla kalmış. Açtığımda bazılarının rengi bembeyaz olmuştu ve balık gibi kokuyordu  Külleme diye düşünüyorum, hastalıklı kısımları atabildiğiniz kadar atın, kullandığınız makas bıçak vs. yi çamaşır suyu katılmış bir kap suda bekletin, ellerinizi de iyice sabunla çeşme altında yıkayın. Piyasada bulabileceğiniz fungusitler var, alttan yukarıya doğru sprey şeklinde uygulayın. Fazla nemli ve havasız ortamda güneş ısısına maruz kaldığından hastalanmıştır sphagnumlarınız. Arada güneşte bırakın ve havalandırın, zamanla kendilerini toplayacaklardır. Bu hastalık belirti vermeden de uzun süre saklı kalabilir, havalandırmayı ve güneşte tutmayı ihmal etmeyin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuri-ozen
Üye

|
 |
« Yanıtla #7 : Şubat 09, 2010, 09:47:41 ÖÖ » |
|
sayın asır direk güneş ışığı spagnum mossları bu duruma getirir.direk güneş ışığına değilde ışık alan aydınlık bir yerde muhafaza ediniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b.yasemin
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #8 : Şubat 09, 2010, 09:56:33 ÖÖ » |
|
sayın asır direk güneş ışığı spagnum mossları bu duruma getirir.direk güneş ışığına değilde ışık alan aydınlık bir yerde muhafaza ediniz.
Sadece direkt güneş ışığı etkili demek doğru olmaz, içerdeki yüksek ısı ve nem tetiklemiş, tipini bozmuş sphagların. Havalandırmaya çok dikkat etmek lazım 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

|
 |
« Yanıtla #9 : Şubat 09, 2010, 03:53:35 ÖS » |
|
Evet direk ışık almadan da uçları kararabiliyor. Bende de aynı durum var kavanozlardaki sphagnumlarımda. Direk güneş almayan bir yerdeler ama sanırım havalandırma eksikliğinden uçlarda siyahlaşma başlıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b.yasemin
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #10 : Şubat 09, 2010, 04:42:40 ÖS » |
|
olmas, o kısımları koparıp atmazsanız kalan yerleri de hastalanır 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b.yasemin
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #12 : Şubat 09, 2010, 05:39:04 ÖS » |
|
Yazık olmuş. Normal çürümede tekrar üreyebiliyor bildiğim kadarıyla ama hastalıktan çürüdüyse yeniden ürese bile yine hastalıklı olur, sağlamları da hastalandırır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dirlikyapan
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #13 : Ocak 05, 2012, 12:31:01 ÖÖ » |
|
Slmlar arkadaşlar benim sphagnumların da ucu simsiyah olmuş galiba yanıyo ışıktan(ben öyle tahmin ettim).aslında ışık çokda fazla deil 2 tane 18 watt t8 flöresan toplam 36 watt ediyo yükseklik 45 cm neden olmuş olabilir acaba ve ne yapmak lazım.ucu yanmış olanları aldım yenisini koydum(etobur bitkilerin saksılarında)baktım 2 gün sonra onların da ucu siyahlaşmış
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cengaver
Üstün Üye

|
 |
« Yanıtla #14 : Ocak 05, 2012, 09:56:33 ÖÖ » |
|
Sayın dirlik yapan sphagnumlarda olur öyle şeyler uçlarını kesersiniz yanlardan yenisi çıkar genelde ışıktan ve boyları uzadığında nemin azalmasından uçları kararır az ışıkta ise beyazlaşma olur aslında sphagnum lar fazla bir bakım istemez gün ışığı nem ve 20-25 derece sıcaklık , en iyi yetiştirme şeffaf kaplarda kuzey bir pencere kenarında olur bir santim torf ve 10-15 santim yüksekliğinde kablar idealdir güneşsiz bol ışık ve haftada bir kez bir saat havalandırma yeterlidir kapta havalandırma deliğine gerek yoktur kışın uygun sıcaklık olmazsa gelişmesi durur ve havaların ısınmasıyla birlikte gelişme devam eder ekstra ışıklandırmaya gerek yoktur , ışığın dozu yakınlığı ve yanma süreleri durumunu etkiler bitkiler gibi illa ışık , güneş istemezler gün boyunca aldıkları ışık yeterlidir.Kolay gelsin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|