Sayfa: 1 2 3 [4]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: q teraryum  (Okunma Sayısı 2439 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #45 : Haziran 01, 2010, 10:00:50 ÖS »

Sevindim czplants siparişinizin gelmesine. Umarım durumu iyidir.
Bende kırmızı bir ampullaria (brunei red x harlequin) siparişi daha vermiştim. Benim siparişimde bugün geldi. Durumu bir önce gelenden daha iyi.
Czplants ın gönderdiği ebler genelde çok küçük. Nepenthesle beaber gelen drosera derbyensis çok küçük, ve yolda yıpranmış olarak geldi.
querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #46 : Haziran 01, 2010, 10:35:06 ÖS »

Evet gerçekten çok küçük genelde, ilk defa böyle büyük bir bitki geldi onlardan. Yetişkin diye sattıkları Prolifera da daha bebekti; ama n'apalım, en azından sorunsuz geliyor çoğu zaman.

Bitkilerimiz büyüsün, bakalım brunei red ve william's red farkı neymiş...
saydemir
Global Moderator
Üstün Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #47 : Haziran 01, 2010, 11:18:47 ÖS »

Resimleri koyup karşılaştıralım bakalım.
querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #48 : Haziran 02, 2010, 12:40:16 ÖS »

Ben derim ki birkaç ibrik çıkarmalarını bekleyelim. İlk geldiklerinin ardından kızarmalar deformasyonlar oluyor adaptasyon sürecinde, asıl renklerinde olmuyorlar.
querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #49 : Haziran 19, 2010, 12:19:28 ÖS »

Bugün öteki teraryumumdan birkaç fotoğraf paylaşıcam. Bu henüz tam oturmamış bir teraryum, ama genel fikir olarak geceleri 10-15 derecelik bir ısı düşüşü için yapıldı.

Bu aralar VFT'min boynu büküldü güneşsizlikten ama neyse ki cephalotus yüzümü güldürmeye devam ediyor. İşte yeni ibriği ve hemen arkasında açılmak üzere olan ikincisi.

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #50 : Haziran 19, 2010, 12:24:09 ÖS »

Ben cephalotus için Charles Brewer'ın harç tariflerinden ikincisini kullanıyorum, yani: %45 LFS (kuru sphagnum) + %45 perlit. %10'luk kısmı da torf ve diğer malzemeler için ayırdım. Şimdilik her şey güzel gidiyor, pek hızlı diyemem ama büyüyor ve renklenmesi güzel.
150W'lık daylight ampül kullanıyorum ve geceleri ısıyı 10 derece kadar düşürüyorum.
Nem oranı ise her zaman %50'nin üstünde.

Cephalotus 2, genel görünüm

not: arkaplanda sağdaki bitki de U. Quelchii.
querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #51 : Haziran 19, 2010, 12:30:39 ÖS »

Bu da benim favori kızım...Bütün EBlerim bir yana, bu bir yana. Neden derseniz hiçbir özel sebebi yok, gönül işte...  Wink

Keşke önceki fotoğrafını paylaşsaymışım çünkü eskiden muhteşem görünüyordu. Ne zaman ki ampül yandı ve farklı bir ampül aldım, boynu büküldü. Sanırım yeni ampül fazla kuvvetli geliyor ama bunu çözmek için sistemi baştan almam gerek; bunu da yapmaya yanaşmıyorum şu an...

Drosera Prolifera;

Avustralya'nın 3 acayip droserasından biridir. Nemli, serin ve az ışıklı ortamları sever; ormanların diplerinde nehir kenarlarında yetişir.

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #52 : Haziran 19, 2010, 12:38:19 ÖS »

Bu da iki utrimden birisi ve koleksiyonumdaki en pahal bitki, U. Quelchii.
Görmekte zorlanabilirsiniz zira sphagnum abartmış durumdaydı, bu fotodan sonra hasat ettim zaten.

Quelchii çok yükseklerde epifit olarak yetişen bir utri; bu yüzden geceleri mutlaka bir ısı düşüşü yaşamak istiyor. Bunun yanında yüksek ışık istiyor ve epifit olarak yetiştiği için köklerini fazla ıslak tutmamak gerek.

Bendeki çok yavaş gelişiyor ama en azından gelişme var diyorum avuntu niyetine...Harcını değiştirme bahanesiyle dip kısmına baktım, ikinci bir soğancık daha oluşturmuştu.
Ama bana kalırsa bişeyler eksik ve birtürlü alıp başını gidemedi. Neyse ilerde çözücez diye umuyorum,

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #53 : Haziran 19, 2010, 12:48:55 ÖS »

Dönelim sıcak teraryuma...

Saydemir benim kırmızı ampul ibriğini çıkardı ama gördüğün gibi hiç de kırmızı değil  Grin

Bu arada ışıklarımdan ikisinin bozulduğunu ve ışık seviyesinin yarıya indiğini belirtmem gerek...Tabii bu ciddi bir sorun ama açıkçası şu ara yenilemeyi düşünmüyorum. Bakalım n'apacaklar...

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #54 : Haziran 19, 2010, 12:51:24 ÖS »

Önceki yazılarımdan Vedat'a n'oldu diye merak edenler...

Genç bir ventrata oldu artık.

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #55 : Haziran 19, 2010, 12:56:15 ÖS »

Son olarak, N. Bellii iki yeni ibriğiyle...İbrikleri çok küçük, başparmak tırnağından biraz daha büyük diyeyim.

aaksu
Üye
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #56 : Temmuz 01, 2010, 09:47:58 ÖS »

konuyu bayağı geç gördüm. başlangıçta ışıklandırma ile ilgili fikirleri görünce deniz akvaryumunda t5 lere harcadığım para aklıma geldi  Cheesy . t5 ler genel olarak en idealler. buharlaşma fazla sorun olmaz ise metal halide tip lambalarda kullanılabilir ( çok yüksek ısı yayıyorlar ). düşük kelvinde yosun ( alg ) oluşacaktır. çok yüksek kelvinde ise fotosentez yavaşladığı için bitki zarar görecektir. kelvin konusu bu yüzden önemli. ben şuan yazlıktayım. yaz sonu eve gider gitmez bi teraryum yapıcam inşallah. şimdilik bu kouyu takip edip heves atıcaz  Smiley

saygılar...
querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #57 : Şubat 12, 2011, 12:49:49 ÖS »

Teşekkürler aaksu Smiley

Başlığa şöyle bir göz atınca şok oldum; neden derseniz Cephalotus'larımın eski halini gördüm! Teraryumda cephalotus bakmanın ne kadar gereksiz olduğunu bir kez daha anladım...Gerçi cephalotus başlığında da yayınladım ayrıyeten ama burda bir kez daha göstermek istiyorum Cephalotus'larımın son hâlini.
Biraz yukarı çıkıp önce eski hâllerine bir göz atın, sonra da 2011 Ocak ayında çekilmiş bu fotoya...

querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #58 : Şubat 12, 2011, 01:00:14 ÖS »

Maksat sadece resim göstermek değil, bilgi paylaşmak da olsun diyerek:

Cephalotus'larım gördüğünüz son fotoğraftaki hâllerine balkonda ulaştılar. Teraryumdan çıkardıktan sonra küçük bir akvaryum içinde balkona, ışık alan bir noktaya koydum. Akvaryumun üstü camla tamamen kapalıydı. Bunu izleyen bir ay içerisinde her hafta azar azar olmak üzere üstteki cam kapağı kenara çektim ve bir ayın sonunda kapağı tamamen attım. Bu işlemi bitkinin dışardaki nem oranına ve diğer faktörlere alışması için yaptım.
O günden yaklaşık 5-6 ay sonra hâlâ o küçük akvaryumun içinde ve akvaryumun üstü açık. Bir gün genel bir görünümünü de çekerim, daha iyi anlatmış olurum o zaman.

Cephalotus'un kökleri mantara karşı hassas, sulamasına dikkat etmek lazım. Bu konuda birbirinden çok farklı yöntemler kullanan insanlar var, zaten bitki de doğada birçok farklı koşulda bulunabiliyor, o yüzden ben sadece kendi izlediğim yöntemi anlatacağım.
Yaz günleri hariç, cepha'ya hep çok az su verdim. Öyle ki bazen sulamalarımın arası 3 haftayı, 3buçuk haftayı buldu. Dışarda olduğu için ve hava soğuk olduğu için zaten uzun süre ıslak kalıyor. Tabii kullandığım harç da burda önemini belli ediyor. Sphagnum ağırlıklı bir harç kullandığım için suladığımda uzun süre nemi muhafaza ediyor.

Gördüğünüz gibi çok iyi durumda. Ne karda ne de donda içeri almadım, koruma yapmadım; bence tüm bunlar gereksiz. Cephalotus en azından İstanbul ikliminde gayet güzel yetişiyor, hiç gözünüz korkmasın. Harç türü ve sulama olayını hallettikten sonra bence herkesin bakabileceği kadar kolay bir bitki.   
querelle
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #59 : Şubat 12, 2011, 01:04:36 ÖS »

Bu arada teraryum olayını geçen yaz bozdum. Neden derseniz; çok iyi bir teraryum yapacak ekonomik güçte değilim. Ortalama bir teraryum yapmaktansa hiç yapmamayı tercih ettim çünkü bence birçok bitki teraryum olayından yani havasızlıktan, ışık azlığından vs hoşlanmıyor.
Bir gün o maddi güce ulaşırsam çok kuvvetli ışıklandırması, havalandırması, ısıtması + soğutması olan büyük bir teraryum olayına girişebilirim ama şimdilik benden pas.
Sayfa: 1 2 3 [4]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz