Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: vftler ve sphagnum moss üzerine bir iki soru  (Okunma Sayısı 374 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kabuscuk
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Mayıs 13, 2010, 03:47:03 ÖS »

Merhaba

Sitenizi 2-3 günden beri sürekli okuyorum ama okudukça kafamda biraz karıştı.

1 ay kadar önce bauhaus'tan bir vft aldım. Ortalama 8 cm çapında 8 cm yüksekliğinde bir saksı içerisinde. Forumlardan okuduğum kadarıyla bu aylar saksı değiştirme ayları değil. 

Ama vft'nin saksı toprağından da çok emin değilim. Galiba sarı torf + perlit karışımı değil. Ne yapmam gerekir? 

Sphagnum yosunu temin etsem, bunu saksıya nasıl yerleştireceğim (saksının küçük olduğunu söylemiştim)?

Ayrıca  evde bulduğum ölmüş bir böcek verdim, kapan kapandı  Smiley ölmüş böcek vermek doğru mu, canlısını mı vermeliyiz, ama ben göz göre göre canlı böcek veremem Smiley kendisi kaparsa diyecek lafım yok Smiley

Yeni çıkan sürgün yapraklarında 1-2 kahverengi leke dikkatimi çekti, bu nedir?

Son olark vft'mi bugün balkonda bıraktım işe geldim daha çok güneş alsın diye... Dışarda mı olmalı yoksa içerde cam önünde mi ?

kabuscuk
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Mayıs 13, 2010, 03:48:57 ÖS »

bir soru daha

saksı altlığında sürekli saf su bulunduruyorum ama üstten de streç vs. sarıp nemli bir ortam sağlamalı mıyız?
emmrecan
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Mayıs 13, 2010, 04:17:17 ÖS »

bildiklerimi cevaplayayım,

torf değiştirme zamanı falan değil diye torf değiştirmemezlik yapmayın, eğer torf kötü, uzun yıllardır kullanıyorsa bitkinin sağlığı için değiştirilmesi gerekir. Tof değiştirildikten sonra 20-25 gün stresten sonra bitki eskisinden dahada iyi torfuyla sağlığına kavuşacaktır.

Topraktan(torf) emin değilim diyorsunuz. Vft ler normalde torftada yaşar, fakat daha iyi yetiştirmek için torf + perlitte yetiştirmek daha mantıklıdır.

eğer bulunduğunuz yer çok güneş alıyorsa cam arkasına koymayın. Cam, mercek etkisiyle bitkiye zarar verebilir. Havada çok rüzgar yoksa dışarı koymak kafiidir. Güneşi sever vftler.

bu soruların için genel tavsiyem siteden vft için özel torf+perlit karışımından alıp sitemizdeki vft yi torfa yerleştirme videolarından yararlanıp yeni torf kullanmandır. En azından torf yönünden için rahat olur.
kabuscuk
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Mayıs 14, 2010, 09:20:12 ÖÖ »

açıklamanız için teşekkür ederim...

taze sürgünlerdeki kahverengilikler ne olabilir? nasıl bir önlem alabilirim? bu konuda da yardım bekliyorum.
batery99
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Temmuz 08, 2010, 10:47:50 ÖS »

bu sorunu cevaplayamam ama cansız bocek kıyma vb.verilmemeli çünkü böceğin harekt etmesi kapanın daha sıkı kapanmasına neden olur ve vft daha sağlıklı olur  Embarrassed
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz