Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: dioneae muscipula da çiçeklerin döllendirilmesi  (Okunma Sayısı 1719 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Nisan 07, 2008, 05:28:03 ÖÖ »

DİONEAE MUSCİPULA DA ÇİÇEĞİN DÖLLENDİRİLMESİ

Dioneae nız  çiçeklendiğinde  ev ortamında olduğundan herhangi bir böcek sinek gibi haşeratın dölleme işlemini yapamayacağından bu iş size kalmaktadır.Yapacağınız işlem basittir.Çiçeklerin tümünün açmasını bekleyin,ya da birkaç vft niz var ve aynı zamanlarda çiçeklenmiş ise işiniz daha kolaydır demektir.Yumuşak samur tüylü 4-5 numara bir suluboya fırçası işinizi görecektir.İlk açan çiçekten polenlere hafif birkaç dokunuş ile fırçanızın ucuna aldığınızdan emin olun(resimlerde ki gibi),ve bunu aşağıdaki ya da sonra açan çiçeklerin stigmasına (tabi stigmanın da buna hazır olması gerekir)yine hafif dokundurun.Bu işlemi bir kez yapmanız yeterli olacaktır.

« Son Düzenleme: Mart 23, 2009, 02:50:55 ÖÖ Gönderen: susurluklu » Logged

Moredhel
Global Moderator
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Nisan 08, 2008, 03:14:35 ÖS »

Vft'mi tohumdan üretim sabır işi olmasına rağmen deneme amaçlı olarak bu sene çiçek oluşumuna bıraktım. Konu ile yakından ilgileniyorum. Bir sorum olacak. İlgisi/bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

Bu resimde daha net görünüyor. Çiçeğin ortasında bulunan ve hafif dallanmış olan kısım dişi üreme organı. Kenarlarında bulunan ve dişiyi kafes içine almış gibi olanlar da erkek üreme organları. Fırçayı ilk dokundururken dişiden mi başlayacağız yoksa erkeklerden mi? Genel üreme olaylarını düşünürsek erkeklerden alınan polenler dişinin üzerine bırakılır/sürülür. Bu bitkilerde nasıl yapmalıyız?

Yoksa yanılıyor muyum?

-----------------------

Ek olarak: Smiley Çiçeklerden bir tanesini farklı bitkilerin çiçekleri ile döllendirmeyi düşünüyorum. Bakalım ne olacak. Smiley
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Nisan 08, 2008, 05:56:50 ÖS »

Vft'mi tohumdan üretim sabır işi olmasına rağmen deneme amaçlı olarak bu sene çiçek oluşumuna bıraktım. Konu ile yakından ilgileniyorum. Bir sorum olacak. İlgisi/bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

... Çiçeğin ortasında bulunan ve hafif dallanmış olan kısım dişi üreme organı. Kenarlarında bulunan ve dişiyi kafes içine almış gibi olanlar da erkek üreme organları. Fırçayı ilk dokundururken dişiden mi başlayacağız yoksa erkeklerden mi? Genel üreme olaylarını düşünürsek erkeklerden alınan polenler dişinin üzerine bırakılır/sürülür. Bu bitkilerde nasıl yapmalıyız?

Yoksa yanılıyor muyum?

-----------------------

Ek olarak: Smiley Çiçeklerden bir tanesini farklı bitkilerin çiçekleri ile döllendirmeyi düşünüyorum. Bakalım ne olacak. Smiley

Resimlerin sıralamasında ki yanlışlık sizi yanıltmış olabilir.Dediğiniz doğrudur.DÜZELTİLDİ. Cool
İkinci konuda ise enteresan bir yaklaşımınız var.Farklı türlerin çiçeklerinde döllendirme çalışmanız olursa sonuçlarını bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Grin

susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Nisan 11, 2008, 11:40:56 ÖS »

Sayın Moredhel birde şu hatırlatmayı yapmam gerekiyor;DİONEAE MUSCİPULA karanfigillerden dir.Eğer denemekte ciddi ve ısrarlı iseniz bunu da gözönünde bulundurmanızda yarar var diye düşünüyorum. Grin

Moredhel
Global Moderator
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Nisan 12, 2008, 03:43:16 ÖS »

Evet. Bu konuda araştırmalarım oldu. Karanfilgillerden bir çiçek almış durumdayım. Çarpraz dölleme yapmayı düşünüyorum. Sanırım 1-2 hafta içerinde her iki bitkinin de çiçekleri açmış olacak. Deneyip göreceğiz. Yalnız tohumdan vft yetiştirmek düşündürüyor beni. Malum, flopşh diye yetişmiyor bu meretler. Uzun süre beklemek gerekir sonuç almak için.

Dölleme yaparken foto veya video olarak kaydetmeyi düşünüyorum. Sitede de yayınlamayı tabi ki. Smiley
magisterludiX
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2008, 05:11:16 ÖS »

dioneaea nın karanfille döllenmesi ilginnç olur , tabiki döllenirse ama bu konuda verim almak imkansız gibi.çünkü ikisi de karanfil ailesinden olmasına rağmen farklı türler.bu da döllenmeye engel olur gibi.farklı tı tür ve aynı aileden kastım biyolojik açıdan insanla maymun ne kadar döl verebilirse bu iki bitki de buna yakın döl verir.
yinede arkadaşımıza başarılı olmasını dileriz.tutarsa faklı bir canlımız olur ama ondan tohum almayı beklemek yanlış olur tabiki.ama hep beraber bekleyip göreceğiz.
magisterludiX
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Nisan 15, 2008, 05:17:07 ÖS »

bu arada ben çiçek açan dioneae mı camın dışına bıraktım.açıkçası daha önce admin in söylediği gibi fırçayla dölleme yapmaya çalıştım ama gene de emin olamadığım için doğa ananı kollarından da yardım almak gerektiğini düşündüm.
bu arada bu havalarda bitkim açık havada istanbul şartlarında zarar görürmü?bilen arkadaşlar cevap yazarsa memnun olurum.
kılavuz
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Nisan 15, 2008, 05:35:36 ÖS »

bu arada ben çiçek açan dioneae mı camın dışına bıraktım.açıkçası daha önce admin in söylediği gibi fırçayla dölleme yapmaya çalıştım ama gene de emin olamadığım için doğa ananı kollarından da yardım almak gerektiğini düşündüm.
bu arada bu havalarda bitkim açık havada istanbul şartlarında zarar görürmü?bilen arkadaşlar cevap yazarsa memnun olurum.

Sayın magisterludiX,çaprazlama konusunda size katılıyorum.Vft nizi İstanbul şartlarında ya da başka bir yerin şartlarında, çiçeklendiği dönemde, dışarıya çıkartmanızı tavsiye etmem.Doğal yolardan sinek ve böceklerin dölleyeceği çiçekler yine başka çiçeklere de konup gelmiş olan böceklerin ayaklarından farklı çiçek polenlerini de getirmez mi?Bu durumda saf kan olma şansını da sanki riske edilmiş gibi geliyor bana...   Cheesy
« Son Düzenleme: Nisan 15, 2008, 05:43:02 ÖS Gönderen: admin » Logged
magisterludiX
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Nisan 15, 2008, 05:46:58 ÖS »

cevap için teşekkür ederim.yarın laboratuvara gidince hemen vft mi içeri alacağım.
ancak rüzgar vft nin döllenmesine katkı sağlar.bu bilinen birşey ama başka bir bitkinin poleni bildiğim kadarıyla başka tür olan (vft) bitkileri dölleyemez.eğer döllenme bu kadar kolay olsaydı biz tek meyva  ağacında aynı dalda melezlenmiş elmalar, üzüm incir melezi meyvalar vb. elde etmezmiydik.bu konuyu biyolog yada ziraatçı bir arkadaşımız cevaplandırsa idi sanırım  daha iyi aydınlanabilirdik.
Moredhel
Global Moderator
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Nisan 15, 2008, 10:52:20 ÖS »

Evet nihayet "tek ağaç bir sürü meyve - maymun insan" gibi farklı farklı cevaplar gelmeye başladı. Smiley

Ben gene de deneyeceğim. Vft'emde 7 çiçek var. Bunlardan üçünü çarpraza tutarım. Geri kalanları da normal dölleme yaparım. Bari çiçeğe bıraktığım vftden normal tohum alayım da çiçeğe bırakmam boşa gitmesin.

Çarprazlama verimli olursa ne ala. Olmazsa da sağlık olsun. Smiley
emmrecan
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Mayıs 15, 2010, 10:22:30 ÖS »

bir fenci olarak olaya el atayım   Tongue

çaprazlama dediğimiz şey, bir bitkinin iki çiçeği arasında yapılan döllemeye demiyoruz genelde . Bunun adıda çaprazlamadır ama biz iki bitkinin erkeği ve dişisi birinden gelmek üzere döllersek eğer, yeni oluşacak bitki bu iki bitkininde genetik özelliklerinden taşıyacağı için genetik olarak daha dayanıklı ve sağlam türler elde etmiş oluruz  Smiley

mesela karanfil gillerden vft, karanfil türlerinden hızlı büyüyen bir karanfille çaprazlanırsa belki ortaya çok değişik hızlı büyüyen bir bitkimiz olabilir  Tongue
mmmura
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : Mayıs 16, 2010, 12:22:41 ÖS »

çok güzel şeyler yazılmış..
farklı bir tür olabilir galiba çıkabilir neden olmasın en iyisi hayılısı olsun..  Grin

serilaaa
Yeni Üye
*

Çevrimdışı Çevrimdışı

yenertansu@hotmail.com

« Yanıtla #12 : Mayıs 29, 2010, 02:18:18 ÖS »

Benim dioneae muscipulam da çiçeklenmişti.Susurluklu Hocamın tarifleri üzere aynen fırca ile döllendirdim.
Bu günlerde çiçekler kapattı her halde tohumlanmaya başladı.Tohumları ne şekilde alabilirim.

emmrecan
Kıdemli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : Mayıs 29, 2010, 09:05:38 ÖS »

yav sende nekadar çiçek çkmş öyle  Shocked Shocked Shocked

bnde 3 tane çktı  Cry Cry Cry
susurluklu
Administrator
Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : Mayıs 30, 2010, 02:00:21 ÖÖ »

Benim dioneae muscipulam da çiçeklenmişti.Susurluklu Hocamın tarifleri üzere aynen fırca ile döllendirdim.
Bu günlerde çiçekler kapattı her halde tohumlanmaya başladı.Tohumları ne şekilde alabilirim.
Tohumların bulunduğu kese eğer döllendirilebilmiş ise,yakında hem tohumların olgunlaşması ile yavaş yavaş şişecek,hem de üzerindeki beyaz zar hafif aralanmaya başlayacaktır.Bu aşamada tohumlar zarın aralanması ile siyah siyah görülmeye başlayacaklar.Göründüklerinde hemen almak gerekir.Farklı zamanlarda açan çiçeklerin olgunlaşmaları da farklı olacağından,ince uçlu bir makasla,sadece olgunlaşan ve zarın aralanması ile görülen çiçeğin tohumu kesilerek alınmalıdır.
Bu aşamada fazla bekletilirse tohumlar yere dökülebilir,o yüzden sürekli gözlenmeli ya da çiçek sapına toumların yerlere düşmemesi için kağıttan minik bir külah yapıp,sabitlemek gerekir.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v.1.0.6 beta 2 © Bloc

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz